Vreme de Balcic. Cât costă cazarea și masa

Dig în Balcic, ca o prelungire a falezei. Foto cu telefonul: Călin Hera

Dig în Balcic, ca o prelungire a falezei. Foto: Călin Hera

Am două rețete personale anticaniculă. Prima se numește Balcic, a doua Munții Retezat. Două destinații pe care mi-am propus să le bifez în fiecare vară la vreme de caniculă. Nu oferă doar răcoare, ceea ce nu-i de colo, ci și desfătare. Cel puțin așa funcționează la mine.

Plajă în Balcic, lângă Castelul Reginei Maria. Foto cu telefonul: Călin Hera

Plajă în Balcic, lângă Castelul Reginei Maria. Foto: Călin Hera

În ceea ce mă privește, am descoperit Balcicul din cărți și hărți. Știți la ce mă refer. Am ajuns prima oară acolo după anul 2000. Așa s-a întâmplat. Prima oară când am vizitat Castelul Reginei Maria am fost deopotrivă entuziasmat și furios. Entuziasmat de ceea ce vedeam (mi se pare incredibil și azi, îmi imaginez Regina plimbându-se pe alei, făcând baie în mare, îmi imaginez artiștii vremii venind acolo), furios că trebuie vizitat cu pașaportul, că nicăieri nu se spune că Queen Mary a fost Regina României*, că în partea românească a Litoralului nu avem așa ceva.

Vile în Balcic, la 5 minute de Castelul Reginei Maria. Foto cu telefonul: Călin Hera

Vile în Balcic, la 5 minute de Castelul Reginei Maria. Foto: Călin Hera

Fac o paranteză. Am fost învățat la școală că România e o țară frumoasă și bogată. Înțelesul era că România e cea mai frumoasă și destul de bogată, în orice caz, cea mai frumoasă din zonă. Azi știu că România e o țară foarte frumoasă, dar știu și că Bulgaria, de exemplu, este o țară foarte frumoasă. Am cunoscut și munții Bulgariei, am cunoscut și litoralul. Cel puțin la capitolul valorificare a frumuseții, bulgarii ne dau clasă. Sorry, dar prefer să cheltuiesc într-un weekend de două ori mai puțin la Balcic decât la Mamaia și să mă simt de două ori mai bine. Unde e patriotismul aici? Nu știu. Poate în furia mea și în ciuda mea. Am închis paranteza.

 

Ce îmi place la Balcic

Ce îmi place la Balcic în afară de Castel, grădinile lui, colecția de cactuși și emoția? Îmi place marea. Bine, marea este aproape la fel peste tot. Privită de departe sau de aproape, marea / oceanul povestesc aproape la fel la Năvodari sau la Albena, la Halkidiki sau la Miami. Până la urmă, important e ăla care privește, nu-i așa?

Curtea Tanino, Balcic.  Foto cu telefonul: Călin Hera

Faleza Balcic. Curtea Tanino, cu cocoș în vârf de băț. Foto: Călin Hera

Faleza Balcic. Vilă Tanino, cochetă, la poale de stânci albe.  Foto cu telefonul: Călin Hera

Faleza Balcic. Vilă Tanino, cochetă, la poale de stânci albe. Foto: Călin Hera

Îmi place peisajul: coasta, pietrele albe, dealurile abrupte, muntoase, vegetația (am întâlnit junglă de nepătruns pe unele coaste pe care m-am avântatvalurile care se sparg, înspumate, de diguri (ultima chestie, cea cu valurile, intră la capitolul „marea”). Îmi place cum au reușit oamenii locului să folosească peisajul, îmi plac multe construcții: vile, pensiuni, hoteluri. Îmi plac colțuri de grădină, piscinele cocoțate. Îmi place faleza. M-aș plimba într-una pe faleză, de la un capăt la altul, ore în șir, privind ba înspre mare, ba înspre construcțiile de pe mal, ba înainte, ba la oameni, ba la mare din nou.

Faleza Balcic, cum vii dinspre Castelul Reginei Maria.  Foto cu telefonul: Călin Hera

Faleza Balcic, cum vii dinspre Castelul Reginei Maria. Foto: Călin Hera

Valuri la Balcic, cu vedere a falezei.  Foto cu telefonul: Călin Hera

Valuri la Balcic, cu vedere a falezei. Foto: Călin Hera

 

Mâncare ieftină și bună la terasele din Balcic

 

Și îmi place mâncarea. Se mănâncă bine și ieftin la Balcic. Ai nevoie de o săptămână ca să încerci toate terasele interesante de pe faleză. El Simpatico și  Mistral sunt două dintre cele care îmi vin acum în minte. Nu mi le-am notat, am fost convins că le găsesc frumos înșirate pe Google Street View, dar n-a fost să fie…

Altă măsuță pregătită pentru clienți, la o terasă de pe faleza Balcic.  Foto cu telefonul: Călin Hera

Altă măsuță pregătită pentru clienți, la o terasă de pe faleza Balcic. Foto: Călin Hera

 

Cochete, pe picioare de lemn deasupra mării. Se poate mânca și pe ambarcațiunile care se leagănă în micul port. Una dintre ele a plecat într-o seară în larg cu mesenii chefuind. I-am urmărit până când ultima lumină a dispărut dincolo de linia orizontului. Poate erau în croazieră, mi-am zis, mai ales că, recapitulând, nu cred că mai văzusem în altă zi nava lor.

Faleza Balcic. Oameni la masă la o terasă ridicată pe picioare de lemn, deasupra mării.  Foto cu telefonul: Călin Hera

Faleza Balcic. Oameni la masă la o terasă ridicată pe picioare de lemn, deasupra mării. Foto: Călin Hera

Am comandat frigărui (bucăți uriașe de pui, preț de două piepturi zdravene, înșirate pe un pumnal de 35 cm așezat pe un stativ din fier forjat), scoici de toate felurile foarte bine pregătite, ditamai grămada, ciorbe și supe (inclusiv o specialitate locală, cu iaurt, de servit rece), pește, pizza, paste (cui îi plac, îi recomand pastele cu fructe de mare). Am mâncat înghețată de vanilie (preferata mea), de ciocolată, de tot felul de fructe, de violete. Am băut sucuri pe care nu le-am întâlnit la noi, am degustat vinuri foarte bune și le-am băut berea. Am comandat de fiecare dată Kamenitza, mi s-a părut OK, acolo, la halbă. Am adus și acasă două sticle, parcă nu mai avea același gust.

 

Măsuță pregătită pentru clienți, la o terasă de pe faleza Balcic.  Foto cu telefonul: Călin Hera

Măsuță pregătită pentru clienți, la o terasă de pe faleza Balcic. Foto: Călin Hera

Poți mânca foarte bine cheltuind 35-40 leva pentru două persoane. Includ aici și o sticlă de vin. La fel de bine, poți rezolva o masă cu 15 leva pentru două persoane fără fițe (de exemplu: două supe și o pizza; două supe, o porție uriașă de stavrizi, care nu lasă în urmă gust de ulei răsprăjit, plus două berici; etc.).

O frigăruie de 10 leva la o terasă de pe faleza Balcic.  Foto cu telefonul: Călin Hera

O frigăruie de 10 leva la o terasă de pe faleza Balcic. Foto: Călin Hera

 

Cazare mai ieftină decât pe litoralul românesc…

Vilă cochetă pe faleza Balcic. Foto cu telefonul: Călin Hera

Vilă cochetă pe faleza Balcic. Foto: Călin Hera

În principiu, o cameră dublă o poți găsi în sezon de vârf, luna august, cu aproximativ 200 lei / noapte la un hotel bun către luxos (de exemplu, la Ahilea, în regim all inclusive), 235 lei / noapte la Mistral – cameră triplă. Acestea sunt prețuri via Booking.com. Puteți să vă cazați fără probleme la pensiuni sau hoteluri mai mici, ceva mai departe de faleză (6-7 minute de mers cu mașina) – prețurile, în acest caz, sunt mai mici, în jur de 100 – 130 lei / noapte camera triplă, cu mic dejun inclus. Căutați unele cu piscină. Vine un moment al zilei în care prinde foarte foarte bine.

 

Plaja Balcic – îngustă, romantică

 

Ar putea să vă deranjeze, dacă nu ați făcut de pildă niciun concediu în Croația, faptul că plaja e destul de îngustă și intrarea în mare se face printre pietre. Mie mi s-a părut OK, am văzut și copii de 5-6 ani bălăcindu-se. Și, toată lumea știe, dacă plaja e mai îngustă, sunt mai puțini oameni în jur. Și lipsesc cei care strigă că vând porumb sau pepene roșu (îi găsiți la Albena sau la Nisipurile de Aur, dacă țineți morțiș).

Plajă îngustă la Balcic. Foto cu telefonul: Călin Hera

Plajă îngustă la Balcic. Foto: Călin Hera

Loc de joacă pe plajă, la Balcic. Foto cu telefonul: Călin Hera

Loc de joacă pe plajă, la Balcic. Foto: Călin Hera

Colț de plajă la Balcic. Foto cu telefonul: Călin Hera

Colț de plajă la Balcic. Foto: Călin Hera

Te poți descurca fără probleme chiar dacă nu știi o boabă de limbă străină. Știu bulgarii românește suficient cât să poarte o conversație la masă, din postura de chelneri, sau la tarabe. E adevărat, cu cât sunt mai tineri, cu atât știu mai puțină românească, dar compensează vorbind engleză cu accent corect și franceză.

Bărci vechi, pe plaja Balcic. Foto cu telefonul: Călin Hera

Bărci vechi, pe plaja Balcic. Foto: Călin Hera

Fără a dori să fiu patetic, aș putea foarte simplu încheia cu „Balcic, dragostea mea!”. Oricum, e de încercat.

Motocicletă lângă o terasă de pe Faleza Balcic. Foto cu telefonul: Călin Hera

Motocicletă lângă o terasă de pe Faleza Balcic. Foto: Călin Hera

Ruina unei construcții vechi, sănătoase, din piatră, din apropierea Castelului Reginei Maria. Foto cu telefonul: Călin Hera

Ruina unei construcții vechi, sănătoase, din piatră, din apropierea Castelului Reginei Maria. Foto: Călin Hera

Balcic. Vedere panoramică a plajei de la poalele Castelului Reginei Maria. Foto cu telefonul: Călin Hera

Balcic. Vedere panoramică a plajei de la poalele Castelului Reginei Maria. Foto: Călin Hera

Colț de plajă, cu umbrele și loc de dat cu coktailul la Balcic. Foto cu telefonul: Călin Hera

Colț de plajă, cu umbrele și loc de dat cu coktailul la Balcic. Foto: Călin Hera

„Tarabă” cu dulceață de trandafiri pe faleza din Balcic. Foto cu telefonul: Călin Hera

„Tarabă” cu dulceață de trandafiri pe faleza din Balcic. Foto: Călin Hera

 

UPDATE. În Balcic se află o sumedenie de case de schimb. În principiu, pentru 100 de lei primești 42 de leva. Există de asemenea, bancomate, iar la terase, supermarketuri sau recepții de hotel poți plăti cu cardul. În unele locuri se acceptă și lei cash. Nu are rost să cumpărați leva la graniță sau prin România. Părerea mea.

NOTĂ. Am mai publicat informații și fotografii din Balcic:

* De data asta am găsit o carte poștală pe care scria, în limba engleză, că minunatul Castel din Balcic a fost făcut de Romanian Queen Mary. Sau Marie. Sau chiar Queen Maria. O fi vreo concesie făcută zecilor de mii de români care vin vară de vară la Balcic.

 

4 Responses to “Vreme de Balcic. Cât costă cazarea și masa”

  1. Balcicul e de vis
    L-am descoperit si eu acum cativa ani si am fost foarte impresionata
    Astept o editie MFC cu Balcic 🙂

    Apreciază

Trackbacks

Lasă un comentariu