Desene animate de privit împreună cu familia

Personaj dintr-un episod Scooby Doo. Sursa: boomerang-tv.ro

Personaj dintr-un episod Scooby Doo. Sursa: boomerang-tv.ro

Ca orice om al începutului de mileniu III, care are acasă copii şcolari, m-am confruntat cu problema Dominaţiei Programelor de Televiziune pentru Copii asupra Odraslelor (DPTvCO). Îi ţine ocupaţi, deci îţi lasă timp să respiri, dar ce le spune, ce îi învaţă? De bine, de rău, de aşa şi aşa? Pentru că, ştim cu toţii, programele de televiziune trebuie să facă rating, altfel sunt scoase degrabă din grilă. Dar ce înseamnă rating atunci când publicul ţintă sunt băieţei şi fetiţe cu vârste de la 2 la 16 ani?

Aici e o discuţie aparte, fiincă vorbim despre cel mai fidel şi în acelaşi timp cel mai năstruşnic public. În cei 14 ani de copilărie, băieţeii şi fetiţele se transformă. Îşi schimbă eroii. Desenul animat, unde e posibil orice, lasă treptat locul filmelor cu actori tineri, confruntaţi cu probleme asemănătoare celor pe care le au micii (dar exigenţii) telespectatori.

Publicitarii ţin cont de toate acestea (clienţii lor vor să vândă, televiziunile să vândă şi ele) şi totul poate fi redus la o relaţie comercială tipică. Frumuseţea e atunci când grilele de programe reuşesc să vândă şi publicitate şi să ofere şi emisiuni bune, la care telespectatorii să se simtă bine şi să înveţe ceva – chiar şi numai să râdă şi să se convingă că binele învinge.

Revin la întrebările de la început. E bine ca părinţii să nu cadă în capcana de a se mulţumi că îşi ştiu copiii ocupaţi. E bine să se uite la televizor, din când în când, împreună cu odraslele, să afle de la sursă ce învaţă ei de acolo zi de zi, ce îi influenţează.

Mărturisesc că unele filme/desene animate pentru copii îmi par, ca să folosesc termeni moi, nepotrivite, nesărate, îndobitocitoare. Există însă multe programe chiar drăguţe, realizate inteligent, care trec de grila pretenţiilor mele. Printre ele, aproape tot ceea ce am reuşit să văd eu, când eram copil – vechituri cum s-ar spune.

Am primit recent o listă de seriale de desene animate pentru copii (difuzate de Boomerang, via Blogal Initiative) şi întrebarea care dintre ele sunt cele mai potrivite pentru a fi urmărite împreună cu familia. Este vorba de o provocare, desigur, dar sunt cu adevărat curios să ştiu ce părere aveţi (vă aştept comentariile şi voturile în sondajul de mai jos). Dar până acolo, vă invit să citiţi…

… Câte 20 de cuvinte despre fiecare serial de pe listă

  • Inspector Gadget. Personajul principal este echipat cu o varietate de dispozitive care îl ajută să dezlege până şi cele mai încrucişate mistere.
  • Patrula Junglei în acțiune. Povestea lui Maurice, un pinguin care a crescut în junglă şi care crede că este un tigru feroce.
  • Tom și Jerry. Celebra joacă de-a şoarecele şi pisica, în care şoarecele scapă întotdeauna din capcanele ingenioase ale motanului; bietul de el, o păţeşte mereu…
  • Scooby-Doo, unde ești tu? Personajele călătoresc în Mașina Misterelor și rezolvă enigme în care sunt implicate forţe supranaturale (fantome, monştrii mitici etc.)
  • Looney Tunes: „Micii poznași” şi Baby Looney Tunes. Serial cu personaje celebre (Bugs Bunny, Tweety, Porky Pig etc.) implicate în păţanii haioase.
  • Garfield Show. Motanul portocaliu Garfield are un singur vis: să-şi trăiască viața perfectă, plină de leneveală și mâncare bună.
  • Orășelul leneș. Ştefania, Sportacus și Robbie Putrezitul trăiesc o poveste plină de energie, care promovează un stil de viață sănătos printr-un mix distractiv de muzică şi comedie.
  • Pantera Roz și prietenii. Pantera Roz nu vorbeşte, dar are o mimică a feţei extrem de grăitoare, chiar aşa, 2D, şi rezolvă cu mult umor (şi autoironie), problemele în care se află.
  • Animaniacii.  Frații Warner, Yakko, Wakko și sora lor, Dot, trei staruri de desene animate din anii ’30 aleargă prin întreaga lume împrăștiind propriul fel de „nebunie”.
  • Krypto, câinele erou. După o călătorie prin Galaxie, Krypto ajunge pe Pământ, unde se împrieteneşte cu un băieţel, Kevin Whitney, şi luptă cu forțele malefice ce amenință securitatea oamenilor.

 Pentru această prezentare am folosit informaţii Mediafax, Wikipedia şi amintiri 🙂

Puteţi vota timp de o săptămână (aveţi dreptul la 3 voturi). Vă aştept şi pe Facebook.

UPDATE. Cititorii acestui blog au decis: Tom şi Jerry (26,83% din voturi) e cel mai popular serial de desene animate printre ei, atunci când vine vorba de aşezat confortabil în faţa televizorului, toată familia. Urmează Garfield (17,07%) şi Pantera roz (14,63%). Găsiţi întreaga situaţie dând click aici. Desigur, acest sondaj nu reprezintă un studiu sociologic, eşantionul poate fi reprezentativ doar cel mult pentru cititorii acestui blog, dar sper să le indice ceva celor de la Boomerang.

4 Responses to “Desene animate de privit împreună cu familia”

  1. Tom si Jerry fara discutie.

    Apreciază

Trackbacks

Lasă un comentariu