Monumentul eroilor din Budişteni

Monumentul eroilor din Budişteni. Foto: Călin Hera

Monumentul eroilor din Budişteni. Foto: Călin Hera

Monumentul eroilor din Budişteni, ridicat cu sprijinul Societăţii „Cultul Eroilor“, Comitetul Central se află la bifurcaţia drumurilor care duc spre Glodu şi spre Schitu-Scoiceşti.

E o imagine clasică, pe care n-o bagi în seamă. Unul din sutele sau miile de monumente comemorative din satele şi orăşelele patriei. Un soclu înalt, un soldat din bronz, îmbcat cu manta, cu cască, cu o puşcă în mână (sculptor D. Măţăoanu), stema regală sub statuie, săpată în piatră şi câteva coroane de flori rămase de la ultima comemorare. Un stejar bătrân pe fundal, iarbă de jur împrejur şi un gard metalic scund, vopsit într-un albastru decolorat. Trecem mai departe.

Soldatul de bronz din vârful monumentului n-ar fi vrut  fie acolo. I-ar fi plăcut, dacă ar fi putut alege, să devină bunic. Să se certe cu baba lui, s-o mai tragă la măsea în fundul curţii sau la crâşmă, cu vreunii dintre cei al căror nume e trecut mai jos, pe soclu. Sunt zeci de nume pe toate cele patru laturi. Soldaţi, caporali, sublocotenenţi, locotenenţi, cel puţin un căpitan, un general. Multe nume de familie pot fi citite în dreptul multor prenume. Patru campanii: 1913, 1916, 1919, plus cea din 1941-1945, adăugată ulterior. Patru rânduri de morţi. Patru rânduri de tragedii. A avut vreun rost? Au rost astfel de monumente? Întrebare retorică. Le observă cineva?

P.S. Am găsit aici incredibil de multe date despre acest monument şi am scris câteva consideraţii numai bune pentru un naiv prin România.

Reclame

One Trackback to “Monumentul eroilor din Budişteni”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: