Observatorul Astronomic stă în picioare numai fiindcă e agăţat de stele

Clădirea Observatorului Astronomic rămâne în paragină. Chiar dacă, iată, e vegheată. Foto (cu telefonul): Călin Hera

Clădirea Observatorului Astronomic rămâne în paragină. Chiar dacă, iată, e vegheată. Foto (cu telefonul): Călin Hera

Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu stă în picioare numai fiindcă e agăţat de stele. Am făcut această constatare în urmă cu mai mulţi ani, când l-am vizitat ultima oară. Nu ştiu care e situaţia juridică a clădirii (presupun că e tot a Primăriei, căreia i-a fost donată), dar stă să cadă. Şi e păcat, fiindcă vorbim despre o clădire cu adevărat frumoasă.

Amiral Urseanu

Amiral Vasile Urseanu

„Mi-am construit casa în formă de yacht, având o cupolă de observator, ca în același timp când fac observații cu luneta, să am senzația că plutesc și pe mare”. Sunt cuvintele amiralului  Vasile Urseanu (1848-1926), un tip care a avut o frumoasă carieră militară (mai frumoasă decât te-ai aştepta gândind la vremurile pe care le-a prins) şi care, pasionat de astronomie, ne-a lăsat şi Observatorul.

Aşa cum vorbeam cu cineva drag mie, e vorba nu atât de sărăcie, cât de negospodăreală. Sunt lucruri vraişte prin toate odăile, e praf pe care un administrator gospodar ar fi putut găsi soluţii să-l şteargă. Nu e mare filosofie. Cât despre structura clădirii, renovare etc., aici e altă discuţie, în care ar trebui să intervină Primăria şi Ministerul Culturii, mă gândesc.

Angajaţii Observatorului mi-au părut destul sictiriţi sau mai degrabă resemnaţi. Mă refer aici la meseriaşii cu şcoală, la „astronomi”. Deşi am ghicit, pe ici, pe colo, pasiunea care i-a adus spre meseria actuală, pentru care au studiat ani buni, mi-au dat impresia că ar pleca fără regrete dacă li s-ar oferi ceva OK. E clar că Observatorul din inima Bucureştiului e mai mult ceva „de poză” (ce poţi observa din mijlocul unui oraş în care ilulminatul public funcţionează foarte bine, slavă Domnului!?). Dar o poză cum se cuvine face, o ştim deja, cât 1.000 de cuvinte.

UPDATE. Gratie Oltei Gârtoman, am aflat un lucru pe care sunt convins cã multi dintre cititorii acestui blog stiau deja: palatul lui Urseanu a fost construit de arhitectul I.D. Berindei (câteva cuvinte despre acest lucru gãsiti si aici si, inclusiv fotografii cu detalii, aici).

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: