Cine şi de ce pică de fazan

Mă întreb care e originea expresiei „a pica de fazan”. Nu cred că vine de la jocul „Fazan”, ar fi prea simplu. Oare cât de vechi e jocul ăsta? Atunci când l-am descoperit (eram la grădiniţă) mi se părea foarte nou. Nu mi-am întrebat părinţii dacă ei îl ştiau, aveam impresia că l-au descoperit odată cu mine. Copiilor mei le-am dat aceeaşi impresie, cred; atunci când jucăm Fazan o fac, mereu, cu entuziasm – mă încântă să-i văd căutând cuvinte şi mă topesc atunci când găsesc la ei cuvinte pe care nu credeam că le-ar şti.

Revenind la mirarea de la început. Dacă expresia cu pricina nu vine de la joc, atunci mă gândesc că s-ar fi putut folosi mai degrabă „a pica de iepure”, „a pica de raţă/căprioară/porc mistreţ/urs/prepeliţă/şoarece”. Ideea e că fazanul nu pare chiar cel mai prost, naiv, uşor de păcălit animal – se zice că zic vânătorii.

M-am pornit pe această dilemă, din care, poate, mă veţi ajuta să ies, după ce m-am înfruptat dintr-o fazană, care stătuse 48 de ore la fezandat în vin şi nu mai ştiu ce mirodenii.

Etichete: , ,

12 Responses to “Cine şi de ce pică de fazan”

 1. am aflat ca la un fazan revin mai multe fazanite (vreo 5); e posibil a expresia sa fie legata de poligamia lui? Nu i-o fi usor cu 5 neveste …

  chiar nu-mi da prin cap de ce fazanul pica de… fazan si nu alte vietati
  o fi ceva legat de modul lui de prindere, poate pica in capcane…
  e vreun vanator pe-aici?

  Apreciază

  • asteptăm vânătorii – poate-i căutăm si pe polimedia 😉

   Apreciază

  • Revin.
   Deci un poligam înseamnă că a picat de fazan? În lumea fazanilor, e cool să ai mai multe făzănite si să fie legal. Cred.

   Apreciază

  • Hai sa facem lumina! Fazanita se apuca de clocit oule timp in care fazanul ii aduce mancare si apa , dupa ce fazanita se plictiseste paraseste cuibul si fazanul neavand de ales continua clocirea dar fazanita nici gand sa-aduca de mancare sau de baut ptr el ,si fazanul indura un post negru pana la iesirea puilor…de aici si vb a pica de fazam

   Apreciază

 2. Probabil este vanatoreasca; fazanul atrage atentia…

  Apreciază

 3. Fazanul e cu siguranta foarte vechi, in sensul de premodern, si-i de asemenea destul de raspindit in arealul albilor cel putin este peste tot. Expresia e recenta, limba si cultura romana au inca vie si activa o incredibila inclinatie de-a crea expresii (e semn de tinerete asta), de la „mai draga” si „nu raspund la provocari” la „v-am prins, vrajitoarelor” si „ori suntem smecheri ori nu mai suntem”.

  Apreciază

Trackbacks

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: